ျမန္မာလမ်ားတြင္ ဆယ့္တစ္ႀကိမ္ေျမာက္ လ ျဖစ္သည္။ ေဆာင္းဥတုေနာက္ပိုင္း ခ်ိန္ျဖစ္သည္။
တပို ့တဲြလဟုေခၚေ၀ၚျခင္းမွာ ထန္းဖူးထန္းခိုင္တို ့တဲြညႊတ္ေသာ ရာသီျဖစ္၍ေခၚ တြင္ျခင္းျဖစ္သည္ ဟုမွတ္ယူၾကသည္။ ေက်ာက္စာအေရးအသား၌တပို ့တဲြ ကိုတပိုင္ထြဲ၊ တပိုင္ ထြယ္၊ တပိုင္တဲြ၊ တပိုင္တြယ္ ဟု ေရးသားေလ့ရွိသည္။ ေဗဒင္အေခၚအားျဖင့္ ကံုရာသီ ဟုေခၚသည္။ ထိုရာသီတြင္မာဃနကၡစန္းႏွင့္ ယွဥ္၍ မြန္းတည့္သည္။ ရာသီရုပ္မွာ ေရထမ္းသမားဆင္း ရဲသားပံုျဖစ္၍ရာသီပန္းမွာ ေပါက္ပြင့္၊ လဲပြင့္၊ လက္ပံ့ပြင့္ တို ့ျဖစ္သည္။
တပို ့တဲြလတြင္ထမနဲပဲြက်င္းပၾကသည္။ ေကာက္ညႇင္းစပါးသစ္ေပၚခ်ိန္တြင္ အရပ္ရပ္၌ထမင္း နဲထိုး၍ ေက်ြးေမြးလႉဒါန္းေလ့ရွိၾကသည္။ ထိုလ နံနက္၆.၂၀နာရီတြင္ေနထြက္ေလ့ရွိ၍၊ ညေန ၅.၄၀အခ်ိန္တြင္ ေန၀င္ေလ့ရွိသျဖင့္ ညတာမွာေန ့တညထက္ ပို၍ရွည္သည္။ ထိုလသည္ရက္ မစံုလကြယ္ေသာေၾကာင့္ ၂၉ရက္သာရွိသည္။ တပို ့တဲြ က်ြဲခ်ုိဖ်ားဆတ္ဆတ္ခါသည္ ဟူ၍၄င္း၊ ‘ႏွာရည္စိုရႊဲတပို ့တဲြ’ ဟူ၍၄င္း၊ တပို ့တဲြလတြင္ အလြန္ခ်မ္းေအးလွေၾကာင္း ဆုိရုိးျပုေလ့ရွိၾက သည္။
ထမင္းနဲသည္ေကာက္ညႇင္းႏွင့္ စီမံျပုလုပ္ထားေသာျမန္မာတို ့၏ခ်ုိစိမ့္ေမႊးစားစရာတစ္မ်ုိး ျဖစ္သည္။ ေကာက္ညႇင္းထမင္းမ်ားကို ထပ္ျပန္တလဲလဲေကာ္မ်ားပတ္စာမ်ား ႏွဲဘိအလား ႏွဲရေသာေၾကာင့္ ထမင္းႏွဲဟုေခၚသည္။ ယင္းကိုအရပ္ေဒသအလိုက္ယာဂုဟုလည္းေခၚသည္။ ယာဂုမွာ ပါဠိစကားျဖစ္၍ ျမန္မာလို ဆန္ျပုတ္ဟုအဓိပၸါယ္ရသည္။ ေကာက္ညႇင္း၊ အုန္းသီး၊ ေျမပဲ၊ ဂ်င္း ႏွမ္းဆီႏွင့္ ႏွမ္းနုိင္နိုင္ထည့္ရေသာေၾကာင့္ ႏွမ္းမႏွဲဟုလည္းေခၚၾကသည္။
ေကာက္ဦးေပၚခ်ိန္တြင္ ျမန္မာနိုင္ငံအႏွံအျပား၊ ေက်းလက္ေတာရြာမ်ားအထိ ထမင္းနဲထိုးပြဲ မ်ားဆင္ယင္က်င္းပၾကသည္။ ဆယ့္ႏွစ္ရာသီပဲြေတာ္မ်ားအနက္ တစ္ပြဲအပါအ၀င္ျဖစ္ေသာ ယင္းပဲြေတာ္ကို တပို ့တဲြလဆန္းမွစ၍လျပည့္ေန ့အထိေသာကာလအတြင္း၌ ေရွးမင္း အဆက္ဆက္မွ ဆင္းသက္၍ အၿမို ့ၿမို ့အရြာရြာတြင္ခ်ိမ့္ခ်ိမ့္သဲမွ်က်င္းပၾကသည္။ ထို ့ေၾကာင္’့တပို ့တဲြ ့ လ၊ ကံုသို ့က်၊ မာဃထြန္းစၿမဲ၊ ေပါက္လဲပြင့္တံု၊ ဆူးပန္းငံု၊ မီးပံုယာဂုပဲြ’ ဟုစပ္ဆိုၾကသည္။
ထည့္ေသာပစၥည္းမ်ား အခ်ိန္အဆမွန္၍အထိုးနိုင္က ထမင္းနဲသည္အလြန္စားေကာင္းရုံမက၊ ရက္ရွည္လည္းအထားခံေသာအစာလည္းျဖစ္သည္။
ထမင္းနဲထိုးသည့္အခါထည့္သည့္အခ်ိန္အဆမ်ားကို ေအာက္ပါေတးထပ္မ်ုိးျဖင့္စပ္ဆိုထားခဲ့ ၾကသည္။
`ကုံရာသီ မာသ၊ သဘာ၀ ရႊင္စြာ။ ထာ၀ရ စဥ္လာ၊ မ်ားသူငါခ်ိမ့္သဲ။ ညာဇမၺု သာဓုေခၚေအာင္၊ ယာဂုေတာ္ ႀကိုေဆာင္သည့္ပဲြ။ စားေတာ္ရ ဆန္ေပါက္၀ါ၊ ေလးျပည္သာ ထည့္ၿမဲ။
ခ်ိန္ပိႆာ လွ်ံၾကည္ရႊဲေအာင္လို ့၊ ႏွမ္းဆီလည္းထည့္ျပန္။ ေျမပဲဆန္ အဌသုညငယ္ႏွင့္ ဒြတၲိ ံ သ တိလဗီဇံ။ အုန္းသီးစိပ္ က်ပ္၀ီသံငယ္၊ ေလာနတံ ခ်ိန္သတ္ႏွင့္။ ဂ်င္းနုဖတ္ သိဂီ ၤမွ်င္ေရႊ၊ သံုးက်ပ္ မေသြ၊ နန္းစဥ္ဆက္ သမုေဆြငယ္၊ ဥပေဒ ေမာ္ကြန္းပေလး။`
အထက္ပါေတးထပ္အရ ထမင္းနဲထိုးလိုမႈ၊ ေကာက္ညႇင္းဆန္ေလးျပည္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆး ၍၊ ဆီတစ္ပိသာကို ဒယ္တြင္ထည့္ကာ၊ ဂ်င္းသံုးက်ပ္သားႏွင့္ဆီသတ္၍ ေကာက္ညႇင္းထည့္ႏွပ္ ရသည္။ ေကာက္ညႇင္းႏွပ္၍ ဆီျပန္ေသာ္ ဖိုမွခ်၍ ေၾကေအာင္ႏွဲရသည္။ ယင္းသို ့ႏွယ္ရာတြင္ ေယာင္းမ၂လက္ျဖင့္ပြတ္ေခ်သျဖင့္ ေၾကသြားေသာေကာက္ညႇင္းတြင္ေျမပဲ ၈၀သား၊ ႏွမ္း ၃၂ က်ပ္သား၊ အုန္းသီးစိပ္၂၀သား၊ ဆား၇က်ပ္သား ႏွံ ့ေအာင္ထည့္ေမႊလွ်င္ ထမင္းနဲျဖစ္သည္။
ထမင္းနဲတြင္အပူစာခ်ည္းပါ၍ ဆီနိုင္ေသာအစာျဖစ္သျဖင့္ အလြန္ခ်မ္းသည့္ တပို ့တဲြလမ်ုိးတြင္ က်င္းပ၍စားၾကသည္ဟုဆိုၾကသည္။ အလြန္ေအး၍ ဆီေျခာက္ခန္းခ်ိန္ျဖစ္သျဖင့္ဆီနိုင္ေသာ
ဤထမင္းနဲကိုစားသံုးလွ်င္စိုေျပလာ၍၊ အပူဓါတ္ရသည္ဟု အယူရွိၾကသည္။ မဟာနရီကြန္ခ်ာ ေဆးက်မ္း၌မူ ပထ၀ီပ်က္သူမ်ားထမင္းနဲစားသင့္သည္ဟု ဆိုသည္။
ျမန္မာ့စြယ္စံုက်မ္း အတဲြ(၄)၊ (၅) မွေကာက္နုတ္တင္ျပသည္။
ေရးသားသူ အနမ္း 28 January 2010 အမ်ိဳးအစား သိမွတ္ဖြယ္ရာ
(http://www.facebook.com/notes/ashin-nayakalankara/34139520/10150090659713818) မွကူယူေဖာ္ျပသည္။ (ဘ၀ဇတ္ခုံ)
0 အၾကံျပဳစာ:
Post a Comment